Autetaan toisiamme ennen kuin on liian myöhäistä

Autetaan toisiamme ennen kuin on liian myöhäistä

Kuulin eilen järkyttäviä uutisia. Tuttava oli päätynyt elämässään umpikujaan ja tehnyt viimeisen ratkaisunsa. Tai oli yrittänyt, sillä hänet löydettiin hetkeä ennen kuin oli liian myöhäistä. Nyt hän makaa sairaalassa nukutettuna, hengityskoneessa. Huomisesta ei ole tietoa.

Asia kosketti ja järkytti todella paljon. Ei me oltu läheisiä vaikka vanhassa elämässä paljon tekemisissä oltiinkin. Kun itsemurha tulee näin lähelle, on sitä hurjan vaikea käsitellä. Sanat loppuvat kesken, kaikki ajatukset on tiivistyneet yhteen kysymykseen. Miksi?

Miksi hän on päätynyt tällaiseen ratkaisuun, miksi hän ei hakenut tai saanut apua? Miksi hän ei miettinyt läheisiään? Miksi hän ei ajatellut, että hänet löytävä saattaa olla lapsi, joka järkyttyy asiasta koko loppuelämäkseen? Monta kysymystä, vähän vastauksia.

En missään nimessä syylistä ketään, häntä itseään enkä lähipiiriä. Tilanne on aivan liian kammottava ilman turhia sormenosoituksiakin. Mutta jokin jossain on mennyt tosi pahasti pieleen, ei kukaan päädy tällaiseen ihan kevein perustein.

Tuntuu pahalta kirjoittaa asiasta tai puhua aiheesta ääneen. Tuntuu, että kaikki sanat ovat loukkaus jonkin yksityisyyttä kohtaan. Ne tarkertuvat kurkkuun, painavat siellä sitä kohtaa, mistä tulee tosi paha olo.

En pysty ymmärtämään miten lähimmäiset pääsevät jonain päivänä tilanteen yli. Miten aihe tulee seuraamaan heitä lopun ikää. Seuraa kuin kummitus. Olen sydämestäni pahoillani puolestanne, toivon niin paljon voimia teille kuin ikinä mahdollista onkaan. Tiedätte ketä tarkoitan.

Halloweenkoristeeksi hankittu luuranko sai eilisen myötä uuden merkityksen. Ehkä jonain päivänä sen olemassaolo ei enää häiritse, sillä juuri nyt sen näkeminen on ihan liikaa. Kaivoin sille kaapista arkun ja työnsin syvimpään onkaloon. Ripustin tilalle puisen sydämen.

Ensi lauantaina vietetään pyhäinpäivää. Muistellaan poismenneitä läheisiä mutta myös niitä, ketkä ovat vielä täällä. Jollain voi olla tosi iso hätä, ja pienellä puhelinsoitolla voi olla iso merkitys. Työkaluja itsemurhaa suunnittelevien kanssa keskusteluun löytyy kattavasti mieli.fi -sivulta.

🤍

3
Back to Top